Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakkapel-info.nl

Zelf doen of een dakkapelbedrijf inschakelen?

Zoals bij de meeste grote klussen het geval is heb je ook bij het plaatsen van een dakkapel de mogelijkheid om dit uit te besteden of om dit zelf op te pakken. Deze laatste optie komt echter erg weinig voor en hier zijn goede redenen voor. Het plaatsen van een dakkapel is een specialistische klus waarbij je liever geen fouten maakt. Je kunt kant en klare dakkapel bouwpakketten aanschaffen en deze volgens de instructies plaatsen. Dit is echter niet zonder risico. Hier lees je over enkele aandachtspunten die je in overweging kunt nemen voordat je besluit je dakkapel zelf te installeren.

 

Veiligheid

Een dakkapel is een ingewikkelde constructie en wil je deze zelf installeren dan is veiligheid een belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Je gaat namelijk aan het werk met de dakconstructie en gaat deze verzwakken door hier een gat in te maken voor de dakkapel. Een verzwakte dakconstructie kan in de toekomst grote gevolgen hebben dus weet zeker dat jij de veiligheid van jezelf en je medebewoners niet op het spel zet.

 

De garantieregeling

Een ander belangrijk gevolg van het zelf plaatsen van je dakkapel is dat je er hoogstwaarschijnlijk geen garantie over ontvangt. De losse onderdelen zoals de kozijnen, het hang- en sluitwerk, de accessoires en de beglazing hebben dit waarschijnlijk wel. Bij een dakkapelspecialist krijg je 10 tot 15 jaar garantie over de constructie, de materialen en de dakbedekking die je nu misloopt. Ontstaan er problemen dan zal je de financiële gevolgen voor de reparatie ervan dus zelf moeten dragen.

 

Het Bouwbesluit

Dakkapellen die vandaag de dag worden geplaatst moeten voldoen aan strenge eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Je bent wettelijk verplicht om deze te handhaven, omdat anders jouw bouwwerk constructief niet kan worden goedgekeurd. Dat betekent dat het nodig is om een bepaalde isolatiewaarde te realiseren, dat de dakkapel duurzaam en veilig moet zijn en dat deze aan verscheidene kwaliteitseisen moet voldoen.

 

Zelf doen of uitbesteden?

Als jij voldoende bouwervaring hebt en je bent op de hoogte wat betreft de voorwaarden in het Bouwbesluit of omtrent vergunningen, dan kun je natuurlijk je dakkapel zelf plaatsen. Hiermee bespaar je zeker 30 procent van de totaalprijs en vaak is dit zelfs meer. Als je enige twijfel hebt, dan is het misschien beter om een specialist in te schakelen en de werkzaamheden uit handen te geven. Dit betekent echter niet dat je niets hoeft te doen. Je hebt de volgende mogelijkheden waarmee je zelf de handen nog flink uit de mouwen kunt steken.

  • Casco oplevering: je hebt de optie de dakkapel casco te laten opleveren. Dan wordt alleen het skelet geplaatst en zal jij deze moeten afmaken. Op die manier weet je zeker dat de constructie veilig en bouwtechnisch correct is, maar kun je zelf aan de slag met de rest van de werkzaamheden. Hiermee bespaar je ook aanzienlijk en kun je je eigen stempel drukken op het uiteindelijke resultaat.
  • Meehelpen: je kunt ook meehelpen tijdens de werkzaamheden door bijvoorbeeld op te ruimen, puin af te voeren of materialen aan te schaffen en te brengen. In overleg met het montagebedrijf kun je zo alleen de werkzaamheden overnemen waarbij je je zeker voelt en de moeilijke onderdelen laten uitvoeren door de specialisten.

 

Offertes voor een dakkapel ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers