Dakopbouw
Een dakopbouw stelt je in de gelegenheid om ruimtegebrek in huis op te lossen. Dit gaat dan niet ten koste van je eventuele tuin- of kavelruimte. Bovenop de bovenste etage van je woning kun je meer wooncomfort creëren door een dakopbouw te plaatsen. Dakopbouw is verkrijgbaar in zowel prefab als traditioneel maatwerk.
Een dakkapel is de meest bekende dakopbouw
De meest gangbare en toegepaste vorm van een dakopbouw is de bekende dakkapel. Het plaatsen van een dakkapel geeft je woning meer ruimte en licht wat je direct terug ziet in een hogere taxatiewaarde. Dakkapellen zijn in diverse modellen en materialen leverbaar, zodat je altijd de kans hebt om een dakkapel aan te schaffen die bij het uiterlijk van je woning past.
Waarom kies je voor een extra verdieping op je bestaande woning?
Het investeren in een dakopbouw die als het ware een extra verdieping op je woning creëert op een eenvoudige manier een grotere woonruimte. Deze zogenaamde zolderopbouw is verbonden aan een paar factoren die je mee kunt nemen in de overweging om daadwerkelijk tot een investering over te gaan.
• Vergunningsplicht
Een dakopbouw, anders dan een dakkapel, is doorgaans verbonden aan een zogenaamde omgevingsvergunning. Zorg altijd ruim voor het moment dat de werkzaamheden aanvangen dat je al het papierwerk in orde hebt. Bouwaanvragen kunnen worden ingediend bij de gemeente waar je woont. Sommige bouwondernemingen en dakspecialisten zijn je daar bij van dienst. Plaats je een dakopbouw zonder dat daar een vergunning voor is dan kun je achteraf met hoge kosten geconfronteerd worden.
• Hoge investeringskosten
Het laten plaatsen van een dakopbouw is een meer ingrijpende en grotere verbouwing dan het laten installeren van een dakkapel. Het creëren van een extra woonlaag kost gemiddeld tussen de € 12.000 en € 25.000. Als je dit vergelijkt met het laten bouwen van een volledig nieuwe woning of verhuizen dan kun je de voor- en nadelen nog beter tegen elkaar afzetten.
• Vergeet de isolatiewaarde niet
Als je een dakopbouw laat bouwen vergeet dan niet om voor een gedegen isolatie te kiezen. Door tijdens je investering wat meer te besteden kun je na afloop beter besparen op de kosten van het energieverbruik van je woning. De mate van isolatie is overigens ook medebepalend voor de waardestijging van je woning.