Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakkapel-info.nl

Dakkapel vergunningsvrij?

Een dakkapel voorziet de zolderruimte van meer licht en woonoppervlakte. Je creëert op de meest eenvoudige manier een extra (slaap)kamer. Voordat je een dakkapel laat plaatsen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de plaatselijke wet- en regelgeving op het gebied van vergunningen en verplichtingen.

 

Voorwaarden dakkapel vergunningsvrij plaatsen

Het is mogelijk om een dakkapel vergunningsvrij te laten plaatsen. Je moet daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je voorkomt hierdoor achteraf wellicht een onaangename verrassing en zelfs een geldboete.

• Een dakkapel kan vergunningsvrij geplaatst worden als je deze op het achterdakvlak of een zijdakvlak plaatst. Let hierbij op het feit dat het zijdakvlak niet naar een openbaar toegankelijke weg of groen geplaatst wordt
• De dakkapel moet een plat dak hebben
• De maximale hoogte van de dakkapel is 1,75 meter
• De onderkant van de dakkapel bevindt zich meer dan een halve meter maar minder dan één meter boven de voet van het dak
• Let op dat de bovenkant van de dakkapel zich meer dan een halve meter onder de nok van het dak bevindt
• De zijkanten liggen minder dan een halve meter van de zijkant van het dakvlak
• Je mag geen dakkapel bouwen op een tijdelijke woning zoals een woonkeet. Ditzelfde geldt voor een woonwagen. Vakantiehuisjes en andere gebouwen die niet voor permanente woningbouw beschikbaar zijn mogen ook niet van een dakkapel voorzien worden.

Op het moment dat je aan de genoemde voorwaarden voldoet dan kun je met een gerust hart de dakkapel laten plaatsen. Bovendien zijn de voorwaarden eveneens van toepassing als je een bestaande dakkapel wilt laten veranderen.

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet van kracht in Nederland. In het nieuwe online Omgevingsloket vind je alle informatie en kan je ook een aanvraag indienen voor jouw project. Niet zeker of je een vergunning nodig hebt voor jouw dakkapel? Ook dan vind je het antwoord in dit online loket.

 

Vraag altijd informatie bij je woongemeente

Het is voordat je begint met de werkzaamheden aan een dakkapel sowieso altijd aan te raden om te informeren bij de gemeente waar je woont. Sommige gemeenten hebben eigen wet- en regelgeving als het een omgevingsvergunning gaat.

 

Offertes voor een dakkapel ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers