Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakkapel-info.nl

Checklist dakkapel

Wanneer je hebt besloten om een dakkapel te laten plaatsen, zal je merken dat je een groot aantal keuzes hebt waarmee je het uiterlijk, de kosten en de functionaliteit direct beïnvloedt. Het is dus belangrijk dat je deze keuzes niet te gemakkelijk maakt, want je dakkapel moet tientallen jaren meegaan en perfect zijn.

Het is makkelijk om je te laten meevoeren door de verkooppraat en alle extra opties die je nodig hebt, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat jij de dakkapel krijgt die je wilt voor de prijs die je ervoor over hebt. De onderstaande checklist met feitelijke informatie kan je helpen bij het maken van een aantal belangrijke keuzes.

 

Check 1: de constructiemethode

Iedereen wil natuurlijk de dakkapel van hun dromen die perfect aansluit bij de stijl van de woning en die je woning verrijkt. De constructiemethode is een erg belangrijke keuze wat betreft het uiterlijk en je hebt daarbij een drietal opties.

 • Prefab: prefab heeft een wat negatief imago en dat komt doordat deze methode je minder mogelijkheden geeft wat betreft het ontwerp. Je kiest een dakkapel uit een catalogus en deze wordt compleet aangeleverd en in een dag geplaatst. Echt uniek zal je dakkapel daarom niet zijn. Toch kiezen veel mensen voor deze optie omdat je flink wat geld kunt besparen en de overlast minimaal is.
 • Maatwerk: als je zelf een visie hebt die je werkelijkheid wilt laten maken dan kies je voor een op maat gemaakte dakkapel. Deze ontwerp je samen met een specialist waardoor je aanzienlijk meer mogelijkheden hebt. Voor deze optie betaal je meer, maar je zal er een unieke dakkapel aan overhouden.
 • Casco: als je je zorgen maakt over de uniekheid van je dakkapel, dan kun je altijd vragen om deze casco op te laten leveren. Je ontvangt dan letterlijk alleen het skelet en moet de dakkapel zelf verder afmaken en aankleden. Deze optie is goedkoper en geeft je de mogelijkheid je eigen stempel te drukken op het ontwerp. Uiteraard is hier wel de nodige doe-het-zelf ervaring voor nodig.

 

dakkapel checklist

 

Check 2: het materiaal

Een andere belangrijke keuze die je hebt te maken is het materiaal. Deze keuze heeft direct invloed op het uiterlijk en ook op de prijs van de dakkapel. De meest gangbare opties zijn hout, kunststof en aluminium.

 • Hout: hout is het goedkoopste materiaal en is een populaire keuze omdat het sfeervol en warm is. Geen enkele plank of balk is hetzelfde en dit is aantrekkelijk. Hout past goed bij traditionele en landelijke woningen maar heeft een groot nadeel. Je moet het erg goed en regelmatig onderhouden, anders zal de levensduur van je dakkapel aanzienlijk korter zijn.
 • Kunststof: op dit moment is kunststof de meest gekozen optie en de tijd van een plasticachtig uiterlijk is voorbij. Je kunt kunststof krijgen in een grote verscheidenheid aan uitvoeringen zodat er altijd een optie is die bij je woning past. Je betaalt hier iets meer voor dan voor hout, maar onderhoud is nauwelijks nodig.
 • Aluminium: aluminium is een duurdere optie, maar dit metaal is erg sterk en kan daarom grote glaspartijen probleemloos tillen. Je kunt dus een dakkapel creëren met maximale lichtinval. Aluminium is ook vrijwel onderhoudsvrij en past op bijna elke soort woning.

 

Check 3: het dak

Een volgende keuze die je moet maken is het soort dak. Dit bepaalt het uiterlijk van de dakkapel, maar heeft ook invloed op de kosten en de levensduur. Over het algemeen kun je kiezen tussen een schuin- en een plat dak.

 • Een plat dak: platte daken zijn goedkoper, maar hebben meer onderhoud nodig. Ook zorgen ze ervoor dat de dakkapel meer uitsteekt en opvalt. De dakbedekking is meestal bitumen of epdm en deze gaan respectievelijk 25 en 40 jaar mee.
 • Een schuin dak: als je kiest voor een dakkapel met een schuin dak, dan betaal je meer en heb je bovendien een vergunning nodig. Je kunt je dakkapel zo wel nauw laten aansluiten met de rest van je dakbedekking en deze zal minder opvallend zijn. Schuine daken hebben weinig onderhoud nodig en kies je voor dakpannen dan geen deze zeker 50 jaar mee.

 

Andere keuzes

De bovenste drie checkpunten zijn de belangrijkste wat betreft het uiterlijk, de functionaliteit en de prijs van je dakkapel. Je hebt nog verscheidene andere keuzes te maken, bijvoorbeeld met betrekking tot de kozijnen en de raamsoorten, de ventilatiemogelijkheden, het soort glas, de afwatering en de zonwering.

Dit zijn de opties waarmee je de dakkapel verder aankleedt en geschikt maakt voor jouw woning en wensen. Hopelijk kun je met bovenstaande checklist een dakkapel vinden waar je tevreden mee bent, die binnen je budget blijft en waar je nog vele tientallen jaren van kunt genieten.

 

Offertes voor een dakkapel ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers