Een aanbetaling doen voor een dakkapel?
Wanneer je een dakkapel gaat aanschaffen dan sta je op het punt flink wat geld te investeren. Een dakkapel kan echter wel je zolderkamer tot leven brengen, meer waarde toevoegen aan je woning en ventilatie en licht binnenbrengen. De betaling voor een dakkapel vindt vaak plaats na de oplevering.
Aanbetaling
De meeste dakkapelleveranciers vragen geen aanbetaling wanneer je bij hen een dakkapel aanschaft. Anderen vragen een kleine aanbetaling van bijvoorbeeld 5 procent of geven je een minimumpercentage zodat je zelf kunt beslissen hoeveel je vooruit wilt betalen. Soms is het fijn om al een bedrag te hebben overgemaakt zodat de uiteindelijke rekening na de oplevering lager is. Over het algemeen is het wel vrij normaal om bij hogere bedragen een kleine aanbetaling te moeten betalen, omdat de leverancier zo zeker wil zijn dat ze niet voor niets met jouw bestelling aan de slag gaan. Vraagt de leverancier om een grote aanbetaling, dus van 25 procent of meer, dan kun je gaan twijfelen. Een te grote aanbetaling kan namelijk duiden op een mogelijk dreigend faillissement van het bedrijf waarmee je in zee gaat. Ze zijn dan niet in staat om de werkzaamheden omtrent jouw dakkapel af te ronden zonder een groot bedrag vooraf te ontvangen. Zakendoen met een financieel onstabiel bedrijf is altijd af te raden, dus je kunt in die gevallen het beste afhaken en een andere leverancier zoeken.
Betalingsmogelijkheden
De betalingsmogelijkheden die je krijgt bij de meeste dakkapelleveranciers zijn echter hetzelfde. Na geen of een kleine aanbetaling gedaan te hebben worden de werkzaamheden uitgevoerd. Omdat dit een aanbouw betreft zal je deze met de aannemer kunnen inspecteren en deze goedkeuren. Nadat de oplevering is voltooid betaal je het resterende bedrag. Dit kun je op verschillende manieren doen.
- In termijnen: de meeste dakkapelbedrijven geven je de optie om te betalen in termijnen. Dit geeft je de mogelijkheid de financiën wat beter te spreiden, maar uiteindelijk betaal je dan in totaal wel meer dan wanneer je het volledige bedrag in één keer over zou maken.
- Overschrijving: de meest gangbare manier om te betalen is door middel van een overschrijving. Dit doe je simpelweg via je bank en je betaalt dan vaak het gehele bedrag in één keer binnen een bepaalde termijn vanaf de dag van oplevering.
- Andere kosten: als jij na de oplevering met de leverancier bijvoorbeeld een onderhoudscontract afsluit, dan zal je maandelijks of jaarlijks een bedrag naar hen overmaken. Dit staat los van de betaling voor de dakkapel zelf en doe je vaak simpelweg met een automatische incasso.
Problemen met de betaling
Wanneer er zich problemen voordoen met de betaling, bijvoorbeeld omdat een bedrijf een grote aanbetaling vraagt of omdat er een onenigheid is ontstaan tussen jou en de leverancier, dan kan dit grote stress veroorzaken. Je kunt dit soort situaties voorkomen door met een erkend bedrijf in zee te gaan. Deze zijn lid van een vakvereniging en worden regelmatig getest op veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Hierbij wordt ook gekeken naar de financiële status van het bedrijf wat betekent dat je een garantie hebt dat deze niet binnenkort failliet zullen gaan. Komt het daarna toch tot een meningsverschil, dan is er een onafhankelijke geschillencommissie van de vakvereniging waarbij jij en de leverancier je zaak kunnen voorleggen.