Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakkapel-info.nl

Dakraam

Dakramen kunnen ventilatie en licht brengen aan een donkere zolder en kunnen deze bruikbaar maken. Van zolderkamers kun je schitterende slaapkamers maken, maar ook badkamers en studeerkamers mocht je dit willen. Het plaatsen van een dakraam en het in gebruik nemen van een extra ruimte voegt waarde toe aan je woning en verhoogt het comfort. Hier lees je alles over de kosten en mogelijkheden wat betreft dakramen en over de optie om deze zelf te plaatsen.

 

De kosten en de factoren die deze beïnvloeden

Allereerst de kosten. Het is onmogelijk om je exact te vertellen wat je zal betalen voor je dakraam, omdat dit afhankelijk is van de afmetingen, de bereikbaarheid, het glassoort, de fabrikant en ook het soort raam. Je hebt tijdens de planning voor je dakraam vele keuzes te maken en deze beïnvloeden allen de prijs. Uit onderstaande tabel kun je een idee krijgen van wat deze kosten zijn, inclusief btw en HR++ glas, voor verschillende situaties.

Soort dakraam Prijs raam Prijs montage Totaal
Standaard tuimelraam 114 x 118 cm Vanaf €100 €250 Vanaf €350
Uitzet tuimelraam, 78 x 140 cm Vanaf €600 €500 Vanaf €1100
Uitzet tuimelraam, 114 x 118 cm Vanaf €800 €600 Vanaf €1400
Elektrisch tuimelraam, veiligheidsglas 134 x 140 cm Vanaf €1200 €750 Vanaf €1950
Standaard balkonvenster, HR++ glas, 95 x 250 cm Vanaf €2750 €1000 Vanaf €3750
 • Het soort raam: je kunt standaard dakramen vinden die dan naar binnen worden geopend via een tuimelsysteem. Deze ramen zijn niet duur en je kunt al voor €350 een geïnstalleerd exemplaar bezitten. Dit is dan niet een raam van de hoogste kwaliteit en deze zal ook weinig functies bevatten. Er zijn ook dakramen te krijgen die je naar buiten opent, waar je onder kunt staan en die dus bijna fungeren als balkon. Hiervoor betaal je uiteraard veel meer en de prijzen voor een balkonvenster beginnen dan ook rond de €3000. Daar komt dan nog zeker €1000 aan montagekosten bij op.
 • De montage: de montagekosten voor standaard dakramen liggen rond de €250 en €1000. Deze gaan omhoog als de klus ingewikkelder wordt. Is jouw zolder of dak moeilijk te bereiken, dan zal een monteur meer vragen, omdat deze ook meer tijd moet besteden aan de klus. Verder is het duurder om grotere ramen te installeren dan kleinere ramen en ook de montage van ramen met bijvoorbeeld een elektrische bediening zal meer kosten.
 • Het soort glas: de meeste dakramen worden standaard geleverd met HR++ glas. Dit is echter niet de enige keuze die je hebt. Je kunt ook kiezen voor een glas dat beter of slechter isoleert, een veiligheidsglas, melkglas of zonwerend glas en hierdoor zal de prijs veranderen.

 

dakraam

 

De verschillende soorten dakramen

Misschien de belangrijkste keuze die je te maken hebt is het soort dakraam dat je wilt laten installeren. Deze keuze bepaald de prijs, de functionaliteit, de gebruikersvriendelijkheid en ook het uiterlijk van je dakraam. Er zijn een groot aantal soorten dakramen en verschillende leveranciers produceren verschillende modellen. De meest gangbare typen hebben we hier kort op een rijtje gezet.

 • Tuimeldakraam: tuimeldakramen zijn de simpelste- en de goedkoopste optie die je hebt als je je zolderkamer voor meer dan alleen opslag te gebruiken. Ze bevatten een scharnier in het midden en je trekt ze van de bovenkant naar binnen open.
 • Uitzetramen: uitzetramen zijn vaak vierkant en klein. Als je je zolderkamer niet als woonruimte wilt gebruiken, maar bijvoorbeeld als opslag, dan kun je met een uitzetraam lucht en licht toevoegen. De scharnier bevindt zich aan de bovenkant of aan de onderkant en het raam slaat naar buiten open.
 • Uitzet tuimeldakraam: dit is verreweg het meest populaire dakraam. Je kunt deze namelijk uitzetten naar buiten waardoor je de ruimte kunt ventileren en het raam kan ook gekanteld worden zoals een tuimelraam. Het bevat dan ook twee scharnieren, zowel onderaan of bovenaan, als in het midden.
 • Balkonvensters: een balkonvenster bestaat uit twee delen. Bovenaan bevindt zich een raam met het scharnier aan de bovenkant die volledig horizontaal kan worden opengezet. Onderaan bevindt zich een uitzetraam die je opendoet totdat deze verticaal staat en een hek vormt. Je kunt met deze dakramen dus je dak uitstappen en extra ruimte creëren. Ook wordt je uitzicht met dit type ramen minimaal belemmerd.
 • Dakterrasvensters: een dakterrasvenster is als een balkonvenster met als verschil dat je het onderste gedeelte volledig openen. Dit geeft je toegang tot een dakterras of balkon.

 

Het materiaal

De meest gangbare materialen voor dakramen zijn hout en kunststof. Ook aluminium vind je terug in de duurdere modellen. Kunststof is op dit moment de meest toegepaste optie, maar ook houten dakramen blijven voor veel mensen aantrekkelijk.

 • Hout: houten dakramen zijn vaak iets goedkoper dan kunststof dakramen, maar de prijs scheelt niet veel. Hout wordt gekozen om esthetische redenen, omdat het natuurlijk en sfeervol is en een warme uitstraling heeft. Hout heeft als grote nadeel dat het goed moet worden onderhouden en vooral het buitengedeelte moet je regelmatig beschermen tegen de weersomstandigheden. Houd er dus rekening mee dat je houten dakramen minstens elke 3 tot 5 jaar schuurt, repareert en verft.
 • Kunststof: kunststof, daarentegen, heeft nauwelijks onderhoud nodig en is erg veelzijdig. Je kunt het krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen en het gaat erg lang mee. Kunststof isoleert goed, is duurzaam, kan volledig worden gerecycled en verliest zijn kleur nauwelijks.
 • Aluminium: wil je een mooi en luxe dakraam, dan worden deze vaak van aluminium gemaakt. Dit zijn de meest kwalitatieve ramen die zich aan de bovenkant van de prijsklasse bevinden. Kies je voor de betere merken en wil je een raam waarmee je van alle gemakken bent voorzien, dan is deze meestal van aluminium gemaakt.

 

De montage; zelf doen of uitbesteden?

Als jouw dak op dit moment nog geen dakraam bevat, is het lastig om een dakraam zelf te installeren. Dit wordt wel steeds makkelijker gemaakt door de leveranciers, maar aangezien je een gat moet aanbrengen in je dak en je hiermee een zwak punt creëert in een belangrijk onderdeel van je constructie, is het vaak beter om hier een specialist voor in te schakelen. Doe je dit zelf, dan kun je bijvoorbeeld lekkage veroorzaken of problemen met condensatie. In het ergste geval beschadig je je dak. Laat je de klus uitvoeren en gaat er iets mis, dan kun je in ieder geval nog gebruik maken van een goede garantieregeling.

 

Offertes voor een dakkapel ontvangen?

Kies voor een erkende plaatser en verzeker jezelf van een kwalitatief eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende plaatsers